Website ontwerpen met AI

Tot nu toe heb ik deze website gebouwd op JouwWeb omdat ze een goede en eenvoudige website editor hebben - daarmee is het voor iedereen die nog nooit geprogrammeerd heeft mogelijk een mooie website te bouwen. ideaal om uit te proberen of bloggen iets voor mij is.

Lees meer »

Japanse kunst en generatieve AI

Ik had al een langlopende fascinatie met Japanse kunstvormen zoals bonsai en Japanse tuinen, maar door generatieve AI ben ik me ook gaan verdiepen in de meer grafische kunstvormen. Door de geïsoleerde ligging van de Japanse eilanden en de daaruit voortvloeiende unieke cultuur, heeft Japanse kunst een geheel eigen signatuur. Waar in de vroegere eeuwen invloeden uit China een belangrijke rol speelden - en via het Boeddhisme zelfs invloeden uit India - zijn in recente eeuwen ook westerse invloeden herkenbaar in Japanse kunst. Wederzijds is ook de westerse kunst in de afgelopen eeuwen meermaals beïnvloed door Japanse kunst. Een goede reden om eens te kijken wat generatieve AI ervan terecht brengt.

Lees meer »

Tijd voor tuinen

Soms heb ik het gevoel dat ik teveel hobbies heb - of te weinig energie, maar het eerste is positiever verwoord. Nu de lente in volle gang is, heeft ook mijn tuin weer mijn aandacht nodig, en dat gaat ten koste van de tijd die ik aan deze website kan besteden. Daarom vandaag: tuinen. Zonder pretenties, zonder ranglijsten, en gewoon voor de lol. 

Lees meer »

Verhaal maken met generatieve chatbots

Voor we beginnen met het schrijven van een verhaal, eerst wat vingeroefeningen om te zien of we goed begrijpen hoe we met een chatbot moeten communiceren. Ik heb altijd bewondering voor mensen die Latijn kennen en kunnen. Dit zou ik zo graag willen gebruiken in verhalen met toverspreuken. Kan de chatbot helpen?

Lees meer »

Verhaal bij een plaatje

Tot nu toe ben ik aan het oefenen geweest om plaatjes te kunnen genereren bij een verhaal dat ik al heb liggen. Het nadeel daarbij is dat ik bij het schrijven allang heb bedacht hoe mijn hoofdpersonen eruit zien en de wereld eruit ziet; dat precies uit een AI tevoorschijn toveren is een behoorlijke klus en misschien niet eens mogelijk.

Lees meer »

Verkopen van AI kunst (vervolg)

In de vorige blog was ik een lijst begonnen met Printing on Demand websites. Deze platforms laten jouw klanten bestellingen plaatsen, zetten deze na betaling door naar hun fabrikant(en) en laten het product direct naar jouw klant verzenden. Mijn lijst met Printing on Demand platforms was nog niet af, dus deze week de andere bekende aanbieders. Er zijn een aantal in het oog springende verschillen:

Lees meer »

Verkopen van AI kunst

Al was mijn eerste reden om met AI afbeeldingen te genereren ingegeven door mijn wens om eigen verhalen te illustreren, het was al snel zo leuk dat ik ook ging creëren om het creëren. Het kost alleen wel geld, dus het zou leuk zijn als het ook geld opbrengt. Ondernemend ben ik helaas niet: ik schraap niet mijn geld bij elkaar om al mijn creaties te laten afdrukken en op markten aan de man te brengen. Gelukkig biedt het internet uitkomst. Daar hebben ze 'printing on demand' uitgevonden: iets pas afdrukken als het gekocht is.

Lees meer »

Terugkijken op de winter

De winter is een fijne tijd om achter de computer te kruipen. Binnen is het behaaglijk warm, zeker na een frisse ochtendwandeling. De tuin ligt er stil bij en vraagt weinig onderhoud. Alle tijd om plaatje na plaatje te genereren op mijn favoriete AI platform NightCafe. Soms fantasievolle prompts die je meenemen naar plaatsen ver weg in verleden, toekomst, film of literatuur. Soms realistische prompts om het hier en nu te recreëren.

Lees meer »

Auteursrecht en AI - vervolg

De regels over auteursrecht en plagiaat zijn veel ouder dan de huidige opkomst van generatieve AI. Hierbij definiëren we generatieve AI als kunstmatige intelligentie die al of niet op basis van aanwijzingen van mensen zelf teksten, afbeeldingen, of muziek kan produceren. Sinds 2022 is er controverse over drie thema's, namelijk auteursrecht voor de schrijver van de prompt, auteursrecht voor de makers van de afbeeldingen / teksten / muziek waarop de AI zijn getraind, en plagiaat van bestaande werken door de AI. 

Lees meer »

Plaatsen die de AI (niet) kent

Van alle plaatsen op de wereld staan wel foto's op het internet, maar van sommige meer dan andere. Denk ten eerste aan de plaatsen waar veel toeristen komen, en daarnaast nog aan de plaatsen die een belangrijke plek innemen in films en series op tv. Wat op het internet staat, kan ook in de AI terecht komen, maar ik heb al ondervonden dat alleen de echt wereldwijd beroemde plekken nauwkeurig worden weergegeven. Hieronder een steekproef van heel erg bekend naar blijkbaar niet zo bekend. Ik heb me laten leiden door liedjes en gebeurtenissen. Er zit geen bewust patroon in de spreiding over de wereld; ik heb de voorbeelden uit vijf maanden experimenteren bij elkaar geschraapt.

Lees meer »

Abstracte kunst en AI

Wat kunst is, lijkt in iedere eeuw iets anders te betekenen. Tegenwoordig kan zelfs een toiletpot kunst zijn, als het maar met dat doel wordt neergezet. Er ontstaan nieuwe genres en andere kunstvormen, waardoor het idee over functie en aard van kunst verandert. Relevant hier is zowel de opkomt van digitale kunst, als de opkomst van AI bij het maken van kunst.

Lees meer »

Vreemde dieren

Als je het expres doet, wordt het vaak minder mooi dan als het per ongeluk gebeurt: het creëren van vreemde dieren. Ze lijken soms van een andere planeet te komen, of een kruising tussen twee bekende dieren te zijn. Het is wel mogelijk dit 'ongeluk' op te zoeken. Zelf merk ik drie opties op:

Lees meer »

Tips voor goede prompts

Met al die keuzemogelijkheden van AI’s kan het kiezen van de juiste prompt best complex worden. Globaal leveren ze wel dezelfde resultaten op, maar het zijn de details die verschillen. Ook zelf had ik niet de tijd om ze allemaal uit te proberen. Ik zocht naar bronnen voor de beste prompts, en ook die bronnen hadden weer bronnen... dus in dit artikel een paar bronnen die tips geven voor het maken van de beste prompts.

Lees meer »

Wie doet wat

Ondertussen is de markt voor text-to-image AI geëxplodeerd. Steeds meer groepen proberen een graantje mee te pikken. Eigenlijk wilde ik een artikel schrijven over tips voor het maken van goede tekst-prompts, maar ik zag door de wildgroei van de bomen het bos niet meer. Daarom hier een poging om zaken te ordenen.

Lees meer »

Lijntekeningen

Het grote voordeel van het gebruiken van AI bij het maken van afbeeldingen, is ten eerste de grote hoeveelheid details, die ten tweede in hoge snelheid getekend worden. Natuurlijk zijn er onderling verschillen tussen de AI. Zo was de eerste Dall-e eenvoudiger dan Dall-e2, en kon het minder detail genereren. Midjourney en het Stable Diffusion algoritme legden de lat nog hoger dan die twee, zowel qua detail als qua kwaliteit van de afbeelding. Dat betekent ook dat je voor een oudere AI kunt gaan als je bewust voor een eenvoudige afbeelding kiest.

Lees meer »

Muziek inspiratie

Muziek is een oneindige inspiratie voor mij en velen met mij. Regelmatig geef ik de AI als prompt in mijn favoriete stijl om deze inspiratie om te zetten in beelden.

Lees meer »

Portretten

Om de draad op te pakken van mijn vorige blog: ik ben verder gegaan met portretten van inspirerende oudere gezichten. Deze dames hier zijn gegenereerd in Stable Diffusion versie 1.5 met de tekst:

Lees meer »

AI kunst representatief?

Met mijn eerste AI-gegenereerde afbeeldingen heb ik vooral geprobeerd te achterhalen, wat het kende, en wat het kon. Weten dat de verschillende AI zijn getraind met afbeeldingen van het hele internet, geeft je hoge verwachtingen, maar eigenlijk weet je dan nog niets. Mijn traditioneel Noord-Nederlandse naam 'Harmanna' bleek gelijk al lastig, omdat het zelfs in Nederland weinig gegeven wordt, en daardoor op het internet nauwelijks bekend is. De AI dachten aan alles (gerechten, dorpjes, inscripties) maar niet aan een vrouwennaam, dus moest ik een beetje helpen.

Lees meer »

Auteursrecht en AI

Er is een hoop te doen over auteursrechten in verband met AI. Voor zover ik weet zijn er nog geen rechtszaken aangespannen in Nederland, maar in ieder geval wel in de US, waar enkele artiesten Stability AI, Midjourney en DeviantArt hebben aangeklaagd. In de UK dreigt hetzelfde te gebeuren door Getty Images tegen Stability AI. Ik ben er ondertussen iets dieper ingedoken, om te beginnen met hulp van YouTube advocaat LegalEagle die er een informatieve video over maakte.

Lees meer »

Redenen om met AI kunst te maken

Ik kan nooit stoppen verhalen te verzinnen, maar het is veel werk om die verhalen ook op te schrijven, of uit te tekenen, of om te zetten in een werkende game. De AI die nu in opkomst zijn, hebben de potentie om dit proces te versnellen. Ik begon met een hoop vragen: wat is er allemaal mogelijk, kan het mijn eigen stijl genereren, kan het alle details maken die ik wil, hoe stuurbaar is het? Nog belangrijker: wat is eigenlijk mijn eigen stijl? En: welke AI wil ik gebruiken?

Lees meer »

AI is niet perfect

Wie veel sciencefiction leest of kijkt, schrikt misschien van alle recente berichten over AI: kunstmatige intelligentie die kan schaken, die kunst maakt, tekst begrijpt, zelf kan schrijven…. Laat ik jullie maar geruststellen: voorlopig kan AI de wereld nog niet overnemen. Mijn eigen ervaring met AI gegenereerde afbeeldingen maakt duidelijk dat AI geen perfecte resultaten geeft. De verschillende tekst-naar-plaatjes algoritmes die beschikbaar zijn, doen me denken aan een driejarig kind. Het begrijpt wel woorden, maar het verband tussen de woorden verwaterd al snel. Vraag ik om een zwarte cirkel en een blauw vierkant, dan is de kans dat ik een blauwe cirkel krijg net zo groot als de kans op twee zwarte vierkanten tegen een blauwe achtergrond. Deze AI's kunnen namelijk ook niet tellen!

Lees meer »

De hete brij: plagiaat

Om maar niet om de hete brij heen te draaien: het grote probleem van door AI gegenereerde kunst is de mogelijkheid van plagiaat. Laat ik maar gelijk met een overduidelijk voorbeeld beginnen: Vincent van Gogh. Zijn unieke stijl is herkenbaar uit duizenden. Zijn portret is wereldberoemd. Ik  weet zeker dat ieder zichzelf respecterend AI algoritme dat 'kunst in het algemeen' wil genereren, ook getraind wordt met de schilderijen van Vincent van Gogh. 

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb